Torbjörnsson Skomakare, Peder (Per)
1580-(1651..)

Länsman, Bonde, Skomakare.
Född 1580.
Död efter 1651-06-11 i Stora Kulleryd, Bräkne-Hoby (K).

Peder (Per) Torbjörnsson Skomakare. Född 1580. Död efter 1651-06-11 i Stora Kulleryd, Bräkne-Hoby (K). Länsman, Bonde, Skomakare.
     
 
   
 
     
 
   
 

Levnadsbeskrivning

Peder Torbjörnssons gravsten i Bräkne Hoby kyrka.


En massa fantastiska uppgifter framtagna av släktforskare Inge Andersson i Asarum.

Gravsten mittgången i Hoby kyrka med inskriptionen:
HER UNDER HVILAR SAL. PEDER TORBIORNSON SCHOMAGER AFF KULLERY FORDOM KONG: MAIIS: BONDE LENSMAND HER I HOBIIE SOGEN I 36 AAR DODE I SIN ALDERS 71 AAR HVIS SIELL GUD HAFVER. ANNO 1651
Här under vilar salig Peder Torbjörnsson skomakare av Kulleryd fordom Kunglig Majestäts bonde länsman här i Hoby socken i 36 år död i sin ålders 71 år viss själ Gud haver. Anno 1651.
¥ 1624-1625
Tull och accis Per Skomakare i Kulleryd.

Philippi Jacobi 1627-Philipi Jacobi 1628 Städsmål
Gunde Andersson i Järnavik städslar Järnavik som Per Skomakare i Kulleryd upplät. Bilagor Anno 1627 den 20 september har vi efterskrivna Jeppe Haraldsson i Tostarp och Nils Mand i Torup efter Christen Perssons konungens ridefogde i Bräkne härad order värderat driftelamm som är komna till Torup. Anno 1627 den 28 mars är vi efterskrivna fyra män Jeppe Haraldsson i Tostarp, Anders Smed i Susekull, Nils Mogensson i Ire och Eskil i Grimsmåla uppmälda av Mats Hansson i Bodekull ridefogde i Bodekull att värdera det gods som fanns efter Håkan Börjesson i Dannemark, vilken dräpte och ihjälslog Lars i Björnamåla (boet uppräknas). Anno 1627 den 9 april är efterskrivna fyra män Christen Mickelsson i Bodekull, Jeppe Haraldsson i Tostarp, Nils Jeppsson i Hällaryd och Arvid Arvidsson i Brorstorp uppmälda av Mats Hansson ridefogde i Bodekull att värdera det gods som fanns efter Olof Mand i Kölja som dräpte och ihjälslog sin broder (boet uppräknas). Vi efterskrivna fyra dannemän har varit i Evaryd på order av Christen Persson i Bodekull att byta och värdera det gods som fanns efter Lars Andersson och Mogens Andersson i Evaryd som dräpte och ihjälslog Olof Låhn i Evaryd (boet uppräknas). Undertecknat av Per Skomakare i Kulleryd, Mogens Håkansson i Väby, Per Matsson i Kullåkra och Per Nilsson i Hoby, daterat 1628-01-16. Vi efterskrivna Nils Jeppsson i Hällaryd, Ingvar Åkesson i Källaby, David Nilsson i Kopprarp och Olof Gammalsson i Långehall gör veterligt att på order av ridefogden Christen Persson i Bodekull har vi värderat godset efter Mogens i Kvallåkra som sköt Olof Åkesson i Kvallåkra, daterat Kvallåkra 1627-12-10. Vi efterskrivna Bromme Persson i Törneryd, Jöns O i Långasjönäs, Holger Giselsson i Nötabråne och Jöns Gerton i Lycke gör veterligt att på order av ridefogden Christen Persson i Bodekull har vi värderat det gods som tillkom efter salige Gisel Olsson i Elsebråne på hans son Mats Giselssons vägnar som för 22 år sedan blev fredlös (boet räknas upp), daterat Elsebråne 1627-07-09.

Philippi Jacobi 1629-Philippi Jacobi 1630 Städsmål
Per Skomakare i Kulleryd en äng och stek som Mats i Kullåkra upplät Kändes jag Per Skomakare i Kulleryd konungens länsman i Hoby socken och härmed veterligt gör att jag detta förgångna år har av bönderna anammat och uppburit till accis och tull (…). Daterat Kulleryd 1631-03-01.

1633-1634
Per Skomakare i Kulleryd, Arvid i Belganet och Håkan i Hunnamåla har varit i Hunnamåla på ett skifte efter Joen Håkanssons saliga avdöda hustru i Hunnamåla, vilken en svensk man vid namn Mats Svensson i Långasjömåla ärvde, vilken var den döda kvinnans fader, arv om 27 släta daler, datum syns inte.

1650-1651
Bilagor Anders Jörgensson i Gundestorp sakhörare vid Bräkne härads ting, Anders Nilsson i Trensum skrivare, Arvid Arvidsson i Brorstorp, Per Olsson i Hoka, Frende Joensson i Gundlatorp, Per Olsson i Mörtjuk, Olof Hansson i Mörtjuk och Tor Persson i Hakarp till stocke skrivna gör veterligt att 1651 onsdagen den 11 juni var skickad ridefogden Hans Holst i Bodekull och gav tillkänna att eftersom Kerstin Andersdotter i Hakarp har pliktat för lägersmål med Anders Mogensson, Anders är dömd men har rymt, så begär Holst att kronans länsman Per Skomakare i Kulleryd, Anders Matsson i Silpinge och Olof Persson i Hoby skall tillstå deras sannhet om Anders, vilken rymde till Sverige, de tre männen vittnar att Anders blev skild från hustrun och rymde till Sverige, de tre männen vittnar även att Åke Truedssons förmåga var så ringa att han endast kunde böta med 10 riksdaler för lägersmålet med kvinnfolket Inger, han var ganska blott och arm. Nils Ibsen i Hällaryd och Sone Andersson i Kopprarp bekände att Karin Persdotter, som Gisel Månsson i Mara hade lägersmål med, var länge anhållen i fängsel i fogdegården i Bodekull och blev förhörd, innan dom rymde hon. Jöns Christensson i Asarum och Olof Matsson i Asarum vittnar att Abraham Matsson var en lös och ledig och hade inte till böter, hans fattiga föräldrar måste hjälpa honom med böterna, och kvinnfolket Kerstin blev straffad på kroppen i fängsel i konungens fogdegård. Hans Holst begärde tingsvittne.

En handling vi hittat på Riksarkivet i Köpenhamn rör Pers hustrus arv i Trofta.¥ Kan ha varit en tidigare hustru.
Den kommer här i en kort version.
Kongens Rettarting, Köpenhamn, omkring 1634.
För oss var skickad Peder Skomakare uti Kulleryd, på ena sidan, och hade med vår egen stämning, uti rätta stämt Willum Thomesson i Saxemara, landsdomare i vårt land Blekinge, på den andra sidan.
Och honom tilltalat, för sex domar uti en sak, emellan honom och Mogens Svensson i Trofta gård dömt har anlangandes de tre parter uti bemälta Trofta gård, för Peder skomakares hustru efter sina föräldrar arvligen och med all ränta skall tillhöra, vilka han för Mogens Svensson var några till skifte land köpebrev, eller sköte skall ha tilldömt (..).
Lagbud på en hel part i Trofta gård för Sven Mogensen daterat 1602-11-24 åberopas.
Lagbudsbrev Daterat 1616-04-17 åberopas där Mogens lagbuder sin anpart. Jens Olsen och Laurits Persson och Peder Månsson på Gö, Gunde Sörensen i Potterup (Påtorp), Peder Mogensen på Gö och Jöns i Hegetorp (Häggatorp) styrker Mogens Svenssons rätt till Trofta gård. Domslut; Parterna förliks, Mogens får behålla en part i Trofta gård.


Gifte och barn
NN Svensdotter. Ansedel
Gift

  Tor Persson. Ansedel Bonde.
Född uppskattat 1610.

Inger Olofsdotter. Ansedel
Gift

  Torbjörn Persson. Ansedel Född före 1641.
Död före 1689.

  Kerstin Persdotter. Ansedel Död före 1678.

  Olof Persson. Ansedel Född omkring 1645.

  Per Persson Skog. Ansedel Född 1649 i Stora Kulleryd, Bräkne-Hoby (K).
Död 1712 i Gård, Åryd (K).


Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Min hemsida: www.p-o.se Framställd 2020-07-01 med hjälp av Disgen version 8.2a.