Persson Skog, Per
1649-1712

Född 1649 i Stora Kulleryd, Bräkne-Hoby (K).
Död 1712 i Gård, Åryd (K).

Per Persson Skog. Född 1649 i Stora Kulleryd, Bräkne-Hoby (K). Död 1712 i Gård, Åryd (K). f Peder (Per) Torbjörnsson Skomakare. Ansedel Född 1580. Död efter 1651-06-11 i Stora Kulleryd, Bräkne-Hoby (K). Länsman, Bonde, Skomakare.
   
 
   
 
m Inger Olofsdotter. Ansedel mf Olof Brommesson. Ansedel Bonde.
 
 
mm Bengta . Ansedel Död omkring 1656 i Åryd (K).  
 

Levnadsbeskrivning

Uppgifter från Domböcker om Per Skog. (Tack till Inge Andersson i Asarum)

Per Skog Ort: Åryd Socken: Åryd 1678-06-26:
1 ting. Per Skog i Åryd och Olof Persson i Hakarp med skriftlig kaldsedel från häradsdomaren Klas Hansson kärar salige Tor Perssons barn, förmyndare och arvingar i Hakarp, vilka är bosatta i häradet; Tuve Torsson i Mörtjuk, Per Skog i Hakarp, Nils Torsson i Tararp, Per Torsson i Tararp, vilka är salige Torbjörn Torssons förmyndare i Bökevik angående deras saliga syster Kerstin Persdotters arv och gods, vilket deras fader salige Tor Persson haft under förmyndarskap.

Per Skog Ort: Åryd Socken: Åryd 1678-08-14:
4 ting. Per Skog i Åryd och Olof Persson i Hakarp kärar salige Tor Perssons barn, förmyndare och arvingar i Hakarp angående deras saliga syster Kerstin Persdotters arv, vilket Tor haft under förmyndarskap. Per Torsson i Tararp och Per Skog i Hakarp svarar med en skriftlig kaldsedel från häradsdomaren Klas Hansson och instämmer Per Skog i Åryd och Olof Persson i Hakarp samt vittnena; Lars Matsson i Åryd, Frende Jönsson i Gundlatorp, Hans Månsson i Evaryd, Måns Nilsson i Hakarp och Jeppe i Hakarp. Arvet efter systern skall vara levererat till brodern Torbjörn Persson i Åryd. Måns Nilsson vittnar att när Tor låg på sitt yttersta och prästen var hos honom, då var Måns med och då hörde han Tor säga att han inte ägde någon skuld till sina bröder, utan hade betalt sina bröder helt och fullt. Torbjörn svarar att han inte har fått något skiftesbrev efter systern. Torbjörn har endast fått sin lott, inget annat.

Per Skog Ort: Åryd Socken: Åryd 1678-08-28:
Per Skog i Åryd och Olof Persson i Hakarp kärar Tor Perssons barn, förmyndare och arvingar i Hakarp angående deras syster Kerstins arv. En uppskrift om cirka 25 daler inges, vilket är deras lott efter gamla skiftesbrevet. Per Torsson i Tararp och Tuve Torsson i Mörtjuk inger en attest av Jeppe Persson i Hakarp att salige Tor har bekänt på sitt yttersta att han har betalat sina bröder helt och fullt. En attest av Lars Hermansson Schlyter sockenpräst i Hoby inges. Frende Jönsson i Gundlatorp vittnar att han var ombedd att närvara vid en förlikning mellan Tor och Torbjörn, vilka mötte i Hakarp, när Torbjörn fått gods av Tor frågade Tor om det inte var klart dem emellan, ja svarade Torbjörn. Förlikningen höll så länge Tor levde. De hade tänkt väcka delomål mot sin fader i levande livet men på grund av den turbulenta krigstiden blev det inget. Uppskjuts till nästa ting.

Per Skog Ort: Åryd Socken: Åryd 1678-09-25:
Per Skog i Hakarp på egna och på samtliga medarvingars vägnar inger en attest mot Per Skog i Åryd och Olof Persson i Hakarp, vilken är skriven av Frende Jönsson i Gundlatorp och Lars Matsson i Åryd angående deras systers arv, vilket är tillfallet Per Skog i Åryd och Olof Persson i Hakarp. Dom; Eftersom Olof Persson i Hakarp och Per Persson i Åryd tilltalade Tor Perssons barn och arvingar i Hakarp angående Kerstin Persdotters gods och tillfallna arv, deras salige fader (står så) bemälte salige Tor Persson tillika med deras fäderne har haft under värjemål, förmenar därför att arvingarna skall svara och betala, Per Torsson och Per Skog bör på egna och samtliga medarvingars vägnar bevisa att deras salige fader vid dess dödstund i närvaro av sockenprästen och flera dannemän nekat till att vara i skuld till dess bröder, en förlikning är skedd mellan Torbjörn Persson i Åryd och Tor Persson i Hakarp och under samma tid har Torbjörn uppburit en del gods ur samma förmyndarskap, Torbjörn svarade vid denna tid att allt var klart mellan honom och Tor. Två kors värde skall betalas av Skog i Hakarp och av dess medarvingar till Per Skog i Åryd och Olof Persson i Hakarp.

Per Skog Ort: Åryd Socken: Åryd 1692-07-11:
Nils Jonsson i Skeppaslätt kärar Jöns Håkansson i Köpegård angående två lamm han mist och nu skyller Håkan för. Per Skog i Åryd berättar att pigan Sigrid Nilsdotter som tjänat Jöns Håkansson berättat att Jöns barn tillika med henne funnit en lår med två lamm i som de hemkört till Köpegård och där blivit intagna, men om det var Jöns får eller inte vet hon inte. Håkan på Joggesö vittnade samma som Per Skog. Parterna förliktes.

Per Persson Skog Ort: Åryd Socken: Åryd 1697-01-27:
Per Persson Skog i Åryd kärar Per Torbjörnsson i Åryd. Klagar att han besitter 1/8 av skatte Åryd som han sig förmenar sig till löserätten vara berättigat, emedan han är en man närmare i släkten, nämligen. Han är broder till säljaren, och Per Torbjörnsson är broderson, Per Torbjörnsson mötte, uppvisandes häradstings dom av 1686-04-26 innehållande att Torbjörn köpt _ i Åryd, vilket honom och hans rätta arvingar tillerkänt är för en fast egendom. Resolution; Såsom hela fjärdingen i Åryd är genom häradstings dom 1686-04-26 tillerkänd Torbjörn Persson och hans barn, vilken dom långt för detta vunnit laga kraft, blir hans son Per Torbjörnsson därvid bibehållen; Men den fjärdingen i Åryd som Torbjörns barn ärvt bliver orubbat in till dess de kommer till sina myndiga år, då de hava sig emellan om den fjärdingen att förena det bästa de kunna och gitta. Per Persson inlade i rätten 3 mark silvermynt viljandes appellera, men såsom ingen appellation kan givas emot 1686 års dom den rätten intet rör, så bliver han dömd för domkval att böta 3 mark silvermynt emedan han då var vid sina 30 år när domen föll här vistandes hemma och själv agerat denna sak.

1708-01-27
Nämndemännen Mats Nilsson i Törneryd och Per Persson i Gundlatorp på Per Skog i Åryds begäran syna de bokar som Måns Nilsson i Modala till salpetersjuderiet på hans mark huggit.

1709-02-18
Per Skog i Åryd kärar änkan Kerstin Andersdotter och samtliga Lars Månsson arvingar i Åryd angående 1/4 skatte Åryd. Tingsvittne från 1628-02-20 åberopas, Mats Nilssons barn lever inte längre, vilka skulle äga efter förord i tingsvittnets makt att besitta, inbörda; Så förklarar Per Skog att han inte vill rubba änkan så länge hon lever. Börden på bägge sidor är lika och dessutom består denna gårdpart av en full fjärding, vilken inte får söndras enligt kunglig förordning.

1710-07-12
Ägotvist angående halvparten av 1/4 skattehemman Åryd. Per Skog kärar änkan hustru Kerstin Andersdotter och samtliga arvingar till Lars Månsson i Åryd. Tingsvittne daterat 1628-02-20, omnämns Mats Nilsson. Bägge parter lika i börd.


Gifte och barn
Marna Olofsdotter. Ansedel Född 1655-11-.. i Matvik, Hällaryd (K).
Död 1720-04-.. i Åryd (K).
Gift

  Inger Persdotter. Ansedel Född 1679 i Gård, Åryd (K).

  Kerstin Persdotter. Ansedel Född 1682 i Åryd (K).

  Olof Persson. Ansedel Född 1690 i Åryd (K).

  Per Persson. Ansedel Född 1693 i Åryd (K).


Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister

Min hemsida: www.p-o.se Framställd 2020-07-01 med hjälp av Disgen version 8.2a.